torsdag 6 januari 2011

Doften av Vaniljbullar letar sig runt i heeela huset !

Visst är det en underbar doft med nybakta bullar. Löööööv it !



Rätt bra underhållning när det är sådant snöoväder utanför.
Fast jag hör hur det ropas utifrån skyffeln:
Kom ut och skotta !
Men jag blundar med öronen. Usch vill inte !!!

Här är bullreceptet jag använde mig av.
Fast jag struntade i hackade mandlrna och glasyren.

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
2 tsk malen kardemumma
1 krm salt
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning
200 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1/2 dl vaniljsocker

Till pensling
1 ägg
4 msk hackad sötmandel
4 msk pärlsocker
5 tsk vatten

Glasyr
2 dl florsocker
5 tsk vatten

 
Gör så här
1. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Rör ut jästen i mjölken.
2. Häll i socker, kardemumma och salt. Blanda i nästan allt vetemjöl. Knåda till en smidig deg. Låt den jäsa till dubbel storlek under en handduk, ca 40 minuter.
3. Rör ihop fyllningen.
4. Dela degen i 2 bitar, kavla ut dem till 2 fyrkanter (ca 3 mm tjocka).
Bre fyllningen på fyrkanterna. Rulla ihop och skiva rullarna i 2 cm tjocka skivor.
Lägg bullskivorna på en bakpappersklädd plåt eller i stora bullformar. Låt demjäsa till dubbel storlek,
ca 20 minuter.
5. Sätt ugnen på 225°C.
6. Pensla bullarna med ägg, strö på sötmandel och pärlsocker. Grädda bullarna gyllenbruna i 10-12 minuter. Låt dem svalna på galler.
7. Rör ihop glasyren, ringla den över bullarna.




Ha en snöig Torsdag !

Kram

2 kommentarer:

mumsfillibaba sa...

Jag har inte varit utanför dörren idag! Snöat hela dagen och nu börjat regna. Fryser det på nu blir det INTE kul imorrn!

Insåg att jag har lite bullar i frysen som måste ätas upp innan jag bakar nya... Känner nästan doften hit!!:;)

Anna sa...

Håller med du...inte mycket så slår det! SKA vara när man smakar första bullen tillsammans med lite kall mjölk :)